01 december, 2010

.: Saffranssnurror :.

Idag, bjuder jag, på ett smarrigt recept på saffranssnurror med vit choklad i. Söta och goda! Garnerade med pinjekärnor och florsocker. Mmmm, så goda! Se till att baka dem i god tid så att du hinner sätta två omgångar. De går snabbt åt nämligen!


100 g smör
5 dl standardmjölk
50 g jäst
250 g Kesella
1 g saffran (två påsar)
1½ dl strösocker
½ tsk salt
ca 17 dl vetemjöl

Fyllning
50 g rumsvarmt smör (jag brukar micra till det lite för att få rätt koncistens)
200 g vit choklad
1 uppvispat ägg
1 dl pinjekärnor

Gör så här

  1. Smält smöret och tillsätt mjölken. Se till att degspadet blir 37 grader. Smula jästen i en degbunke. Häll degspadet över jästen och rör om med en trägaffel så att jästen löser sig.
  2. Tillsätt kesella, saffran, socker, salt och mjöl. Börja med ca 15 dl mjöl och arbeta degen smidig. Resten av mjölet använder du vid utbakningen. Låt jäsa övertäckt i ca 30 minuter i god rumsvärme.
  3. Efter det delar du degen i två delar och kavlar ut till stora plattor, ½-1 cm tjocka.
  4. Bred det rumsvarma smöret över degen. Grovriv chokladen och strö över den.
  5. Rulla ihop och skär rullarna i skivor. Lägg bullarna på bakplåtspappersklädda plåtar eller i bullformar. Låt dem jäsa i ytterligare 20-30 minuter. Sätt därefter ugnen på 225 grader.
  6. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pinjekärnorna. Grädda bullarna mitt i ugnen i 6-8 minuter. Låt dem sedan svalna på galler. Sikta över florsocker strax innan du serverar dem.
Ett rätt så tjockt lager vit choklad ska det vara på. När bullarna sedan blir varma smälter chokladen och det blir riktigt smarrigt!

deg2

Ihoprullade och nästan färdiga, bara lite jäsning och gräddning kvar. Denna gången valde jag att lägga dem i bullformar, men du kan lika gärna göra dem direkt på bakplåtspapper. Bullarna sväller rätt mycket.

deg3

Här är de färdiga och strax innan serveringen pudrade jag över florsocker som ett lite extra piff. Det går naturligtvis lika bra utan.

deg4

Lycka till!

Hälsningar från Maria

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...